CSIT Family An online CSIT community

### Percentage

What will be the fraction of 4%

1/20

1/50

1/75

1/25

Solutions

4*1/100 = 1/25

The ratio 5:20 expressed as percent equals to

50 %

125 %

25 %

75%

Solutions

(5/20)*100 = 25

3.05 can be expressed in terms of percentage as

0.305

3.05

30.5

305

Solutions

2.09 * 100 = 209

What is 15 percent of 34

5.10

4.10

3.10

2.10

Solutions

(15/100) * 34 = 5.10

2 is what percent of 50

2%

4%

6%

8%

Solutions

2/50 * 100 = 4%

What percent is 250 gram of 1 Kg?

30%

20%

25%

15%

Solutions

1 Kg = 1000 grams
( 250/1000 ) * 100 = 25%

What percent is 25 paise of Rs. 10?

25%

30%

2.5%

3.5%

Solutions

( 25/1000 ) * 100 = 2.5%

25% of a number is 300. The number is?

1000

900

800

1200

Solutions

Let the number be x
25/100 * x = 300
x = 300*100/25 = 1200

A primary school had an enrollment of 850 pupils in January 1970. In January 1980 the enrollment was 1120. What was the percentage increase for the enrollment?

31.76%

33.50%

30.65%

34.76%

Solutions

1120-850/850 * 100
270/850 * 100
= 31.76

In a co-education secondary school 55% of the students are boys. There are 360 girls in the school. The number of boys in the school is?

400

450

440

460

Solutions

x - 55%x = 360 ∴ x = 100 45/100 * x = 360 x = 360*100/45 = 800 => 800 - 360 = 440

A student has to secure 40% marks to pass. He gets 40 marks and fails by 40 marks. The maximum number of marks is?

300

250

200

175

Solutions

He got 40 marks and failed by 40. So, the passing marks are 40 + 40 = 80 40% of x = 80 40/100 * x = 80 x = 80*100/40 = 200

After spending 88% of his income, a man had Rs. 2160 left. Find his income.

18000

19000

20000

22000

Solutions

Let his total income be x.
x - 88%x = 2160
12%x = 2160
12/100 * x = 2160
x = 2160*100/12
= 18000

In an examination, 900 students were boys and 1100 were girls. If 32% of the boys and 38% of the girls passed the examination, the total percentage (of boys and girls together) of candidates that failed will be?

35.3%

62.0%

64.7%

68.0%

Solutions

Boys passed = 32/100 * 900 = 288
Girls passed = 38/100 * 1100 = 418
Total students passed = 288 + 412 = 706
Total students failed = 2000 - 706 = 1294
Percentage of boys and girls together that failed will be = 1294/2000 * 100 = 64.7

If 40 students sit for an aptitude test and 8 of them failed, what percentage of them passed the test?

65%

70%

75%

80%

Solutions

Students who passed = 32
( 32 / 40 ) * 100 = 80% passed the test

A man's new income is Rs. 8400 per month. Given that his original income was Rs. 7500 per month, find the percentage increase in his monthly income

11%

12%

13%

14%

Solutions

Percentage Increase = ( 8400 - 7500 / 7500 ) x 100 = 12%

A tour guide earns commission by bringing tourists to patronise a certain handicraft shop. Given that the commission he receives is 3% of the total sales. Calculate his commission on a particular day when the 12 tourists he brought to the shop spent an average of Rs. 2500 each.

Rs. 500

Rs. 700

Rs. 900

Rs. 1000

Solutions

Sum of money spent by 12 tourists => 2500 * 12 = 30,000
Commission he receives is = 3% of 30,000
0.03 * 30,000 = 900

If 10% is deducted from a bill, Rs. 585 remains to be paid. How much is the bill?

Rs. 650

Rs. 700

Rs. 675

Rs. 750

Solutions

Total bill = x
(90/100)*x = 585
x = (585 * 100)/90
650

The enrollment in a certain secondary school was 450 in 1979. By 1980 the enrollment had increased by 16%. What was the enrollment in 1980?

512

518

522

525

Solutions

16% of 450 = ( 16 / 100 ) * 450
72
So total enrollment in 1980 was 450 + 72 = 522

A fruit seller has 120 oranges. Given that he has 20% more apples than oranges and 40% less oranges than pears, find the number of apples and the number of pears the fruit seller has?

144, 200

148, 380

149, 220

140, 190

Solutions

No. of oranges = 120
Apples are 20% more than oranges
Apples = 120 ( 1 + 20 / 100) = 144
Oranges are 40% less than pears, so
Pears = No . of oranges / remaining % age = 120 / 60% = 200

A boy scored 90 marks for his mathematics test. This was 20% more than what he had scored for the geography test. How much did he score in geography?

71 marks

73 marks

75 marks

78 marks

Solutions

x + 20%x = 90 ∴ x = 100
120%x = 90
x = (90 * 100)/120
= 75

In an examination a candidate has to secure 40% marks to pass. If a candidate secures 190 marks and fails by 10 marks. The total number of marks in the examination is?

400

360

500

600

Solutions

Passing Marks = 40%
Candidate secures 190 marks and fails by 10. It means passing marks = 40% = 200
x = (200 * 100)/40 = 500

If 50% of y is 250, then y is 50% of

250

500

750

1000

Solutions

(50 / 100 ) * y = 250
y = 250 * 100 / 50
y = 500
y = 50 / 100 *

Three teams scored in the tournament as 125, 375 and 250 respectively. What percentage of the total score did the winning team get?

50%

60%

65%

90%

Solutions

Total score = 125 + 375 + 250 = 750
Highest score = 375
(375 / 750) * 100
= 50%

In an examination 33% of the students failed in Mathematics, 27% failed in English, while 15% of the students failed in both the subjects. Find the percentage of the students, who passed in both the subjects.

60%

55%

85%

45%

Solutions

% of students passed in mathematics = 100 - 33 = 67
% of students passed in english = 100 - 27 = 73
Total students passed in both subjects = 100 - 15 = 85
Passed in Mathematics + Passed in English - Passed in Both subjects
67 + 73 - 85 = 55%

Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are

21, 30

45, 36

33, 45

42, 33

Solutions

If one student get x marks, Second student gets x + 9
Marks of second student were 56% of the sum of their marks
x + 9 = 56 / 100 (x + x + 9)
100(x + 9) = 56 (2x + 9)
100x + 900 = 112x + 504
900 - 504 = 112x - 100x
396 = 12x
x = 396 / 12 = 33
Marks of second student = 33 + 9 = 42

After deducting 20% from a certain sum and then 30% from the remainder, there is 3500 left. Find the original sum?

6500

3175

6250

12500

Solutions

3500 * 100 * 100 / (100 - 20)(100 - 30)
3500 * 100 * 100 / 80 * 70
6250

If A's salary is 35% less that of B, then how much percent is B's salary less than that of A?

15.92%

20.92%

35.92%

25.92%

Solutions

(35 / 100 + 35 ) * 100%
25.9%

### Percentage

If there are 50 students in class and 95% got passed then the students who failed the test (in numbers) are

8 students

11 students

9 students

10 students

If 200 students filled the form for entrance test and 180 appeared in the test out of which only 70% have passed the test then the number of students who failed the test are

68

54

58

65

In a shoe factory, 2 25 % shoes made are defective. If the company made 10,000 shoes then the number of defective pieces are

280

265

250

240

In math's test, Hazel scored 92% marks out of 150. marks obtained by Hazel are

142

138

130

128

A’s salary is 50% more than B’s. How much percent is B’s salary less than A’s?

33 14%

33 13%

33 12%

33%

The population of a town increases 20% annually. If it’s present population is 1,20,000. Find its population after 3 years?

1,92,067

2,07,360

2,13,456

2,15,652

If population of Meerut City is 360. If population of Meerut City grows by 22.5 % in a year. Calculate the population after one year.

115

145

356

441

The population of a town increased from 2,00,000 to 2,80,000 in a decade. What is the increase in percentage?

25

30

35

40 I there is